Čemu služi i kako se koristi ulje za uništavač papira

Ulje za uništavač papira – poseban eliksir za oštrice vašeg rezača

Primijetite li da vaš rezač uništavač papira proizvodi neobične zvukove ili svoj posao obavlja sporije nego inače, možete biti sigurni da je došlo vrijeme za njegovo redovito čišćenje i održavanje. Riječ je o poslu koji ne zahtjeva odnošenje aparata na službeni servis, ukoliko pri ruci imate jedan važan pribor – ulje za uništavač papira. Čak će i najbolji uništavač papira u jednom trenutku prestati ispravno raditi ukoliko ga se ne održava na predviđen način, zbog čega je ulje za uništavač papira nužna oprema za sve koji posjeduju takav rezač. Uništavač papira se u tom smislu može usporediti s automobilom kojem je potrebno promijeniti ulje nakon točno određenog broja prijeđenih kilometara.

Drugim riječima, dok će friško iz kutije izvađeni rezač uništavač papira vaše dokumente sjeći glatko kao što kuhinjski nož prolazi kroz maslac, ni najbolji uništavač papira neće moći dugo raditi na takav način, ako ga se ne podmazuje. Na kraju krajeva, rezač uništavač papira je ipak samo stroj koji se sastoji od zupčanika, valjaka i drugih pokretnih komponenti kojima ulje za uništavač papira pomaže da se pokreću onako kako bi trebale.

Održavajte rezač uništavač papira redovitim i pravilnim podmazivanjem

 

Glavni uzrok svih tih čudnih zvukova i zastoja koje će zadesiti i najbolji uništavač papira krije se u sitnim česticama prašine, celuloze i drugih nakupina koje se nakupljaju između pomičnih oštrica rezača uništavača papira. Razlog tome zašto uopće postoji ulje za uništavač papira i zašto su takvi „kvarovi“ unaprijed predvidljivi kao neizbježna činjenica, leži u tome što samu prašinu – koja izaziva začepljenja – neminovno stvara upravo rezač uništavač papira svojim radom. Taj se problem ne može riješiti jednom zauvijek, već ga se korištenjem ulja za uništavač papira može samo otkloniti dok se rotirajući dijelovi ponovno ne zaglave prašinom.

No što je uopće ulje za uništavač papira? Kao poseban tip lubrikanta specifičnog kemijskog sastava na bazi uljane repice, ulje za uništavač papira brine da se noževi rezača uništavača papira nesmetano vrte, da u čim duljem periodu vremena ostanu u idealnom radnom izdanju, te da se pritom ne oštećuju druge elektroničke i mehaničke komponente uređaja. Omekšavanjem nabijene prašine i sprječavanjem nakupljanja ljepljivih ostataka, ulje za uništavač papira omogućit će pravilno kretanje papira kroz glavu za rezanje, čijim će se prolaskom nakupljena nečistoća izgurati iz uništavača papira. Najbolji je to način za rješavanje ovog neizbježnog problema.

 

Najbolji uništavač papira zahtjeva istu količinu pažnje kao i svaki drugi

Iako neki tvrde da se umjesto posebnog ulja za uništavač papira mogu koristiti i druge vrste maziva, biljnih ulja ili silikonskih sprejeva, stručnjaci se slažu da je to zapravo recept za katastrofu koji se ne preporučuje. Ne samo da ćete time ugroziti ispravnost rezača uništavača papira, već je u pitanju i puno veći rizik od nastanka požara, kojeg može izazvati zamjensko ulje za uništavač papira na bazi nafte.

rezač uništavač papira

Ulje za uništavač papira trebalo bi se primjenjivati nakon svakog pražnjenja pretinca za otpad, i tu je riječ o minimalnim zahtjevima da bi rezač uništavač papira mogao ispravno funkcionirati. Kada bi se prema našem uređaju željeli odnositi kao da je najskuplji i najbolji uništavač papira na svijetu, podmazivanje bismo trebali vršiti nakon svakog intenzivnijeg korištenja. Ako je pritom riječ o uređaju koji reže papir na najsitnije dijelove –tzv. „micro-cut“ – podmazivati bi ga se trebalo još češće.

Iako se na prvu može činiti kao prilično komplicirana operacija, svaki rezač uništavač papira dolazi s uputama u kojima se objašnjava princip njegovog podmazivanja. Pritom, nešto skuplji, kvalitetniji i oni najbolji uništavači papira najčešće dolaze s funkcijom automatskog podmazivanja, brinući se sami za održavanje oštrica kada senzori odrede da je to potrebno. Jedino što kod takvih uređaja trebate povremeno učiniti jest provjeriti ima li u pripadajućem odjeljku dovoljno potrebnog ulja za uništavač papira.

Najlakši i najbrži način ispravne primjene ulja za uništavač papira

Koristite li ipak neki jednostavniji ili jeftiniji model, ispravnim, redovitim i pravovremenim „ručnim“ podmazivanjem pretvorit ćete svaki uređaj u najbolji uništavač papira koji možete posjedovati.

Postoji nekoliko načina na koje se ulje za uništavač papira može pravilno koristiti. Takozvanom „izravnom metodom“, lubrikant se primjenjuje pažljivim nanošenjem direktno na ulazni otvor uređaja. Pritom se preporuča upotrebljavati nastavak za preciznu aplikaciju ulja, kako ne bi došlo do njegovog izlijevanja ili nanošenja prekomjerne količine u rezač uništavač papira.

S druge strane, „neizravna metoda“ je puno lakša, sigurnija, brža, ali i zabavnija, a može je se nazvati i „sendvič metodom“. Ulje za uništavač papira nanosi se na prazan list papira tako da se po cijeloj njegovoj dužini i širini u tankom sloju iscrta znak „X“. Nakon nekoliko sekundi, na nauljenu površinu potrebno je staviti drugi list papira, čime dobivamo „sendvič“ koji umetnemo i provučemo kroz rezač uništavač papira, pazeći da ne dođe do izlijevanja ulja. Potom pustimo da uređaj pola minute „vrti u prazno“ kako bi se oštrice ravnomjerno nauljile, čime je cijeli proces uspješno završen.

Možda vam se svidi