Ergonomske školske torbe sprječavaju probleme sa leđima

Generacije mladih koji trenutno pohađaju školu dugo će pamtiti doba u kojem su zbog opasne pandemije svoje školske torbe morali ostaviti u kutu sobe i nastavu pratiti putem interneta. Ponovnim povratkom u klupe, futurističko iskustvo online nastave brzo je zasjenjeno starim i vječno aktualnim problemom teške školske torbe za djecu. Cijeli komplet  pribora koji školska torba prenosi – knjige, bilježnice, pernice, sportsku opremu, itd. – težinom daleko nadmašuje teret koji odrastao čovjek u pravilu nosi sa sobom na posao.

Uzme li se u obzir da školske torbe prvašića nisu bitno lakše od školskih torbi mnogo starijih učenika, moglo bi se zaključiti kako obrazovni sustav ne brine najbolje za djecu. Školske torbe su, pritom, svojevrsni simbol te nebrige. Pa ipak, nakon što malo odrastu i zaborave na školski život, nekadašnjoj se djeci ta težina školske torbe nazire samo kroz gustu maglu nekih sretnijih sjećanja iz tog doba.

Usprkos tome, u iščekivanju najavljivane modernizacije školstva i rasterećenja programa, potrebno je učiniti sve da školske torbe za djecu budu najbolje moguće. Roditeljima to pak može stvarati nezamislive probleme, budući da u izboru školske torbe moraju balansirati između zdravlja i želja svoje djece. Na sreću, postoje brojna rješenja koja mogu olakšati život i roditeljima i djeci, poput ergonomske školske torbe atraktivnog izgleda, personaliziranih kompleta školskih torbi, ili školskih torbi s ugrađenim kotačićima.

Kako bi cjelokupni komplet školske torbe za djecu bio što lakši i jednostavniji za nošenje, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prije svega, ako je se ne nosi pravilno, čak ni ergonomska školska torba neće biti dovoljna u prevenciji mogućih problema s kralježnicom ili leđnim mišićima. Stoga bi roditelji, ali i nastavnici, trebali učenike od najmanjih nogu upozoravati na pravilno nošenje školskih torbi. Prilikom kupnje, idealno bi bilo izabrati što lakšu školsku torbu, i time za djecu u startu smanjiti opterećenje. Što je pritom školska torba veća i ima više dodataka, to je i teža.

Školski komplet

Školske torbe za djecu: kompleti školskih torbi na radost djece i roditelja

Ne treba zaboraviti da je djeci u cijeloj priči školska torba zapravo saveznik. Dobra je vijest da školske torbe za djecu koje se danas mogu pronaći na tržištu u velikom broju zadovoljavaju određene standarde i čine put do škole sigurnijim i manje napornim. Prije svega, reflektirajući dijelovi školske torbe važni su za djecu jer ih čine uočljivijima u prometu, dok im vodonepropusni materijali, od kojih se većina školskih torbi danas proizvodi, pomažu u zaštiti stvari od kiše.

Podesive i široke naramenice te pojas za vezivanje oko bokova uvelike olakšava nošenje školske torbe, dok lagani aluminijski okvir ugrađen u stražnji dio školske torbe za djecu ravnomjerno raspoređuje težinu tereta. Takvi stabilizatori odlika su već spomenutih ergonomskih školskih torbi, odnosno školskih torbi za djecu koje kralježnicu održavaju u odgovarajućem položaju.

Osim što je podstavljen prozračnim materijalom koji omogućuje cirkuliranje zraka i time sprječava znojenje, kod ergonomskih školskih torbi stražnji je dio oblikovan na način da prati anatomiju leđa, zbog čega sve više roditelja bira upravo takve školske torbe za svoju djecu. Ako ih se pravilno nosi, ergonomske školske torbe mogu pozitivno djelovati na sprječavanje lošeg držanja i probleme s kralježnicom, leđima i vratom.

Veći broj pretinaca na takvim školskim torbama svakako je dobrodošao radi lakše organizacije i pospremanja stvari, u čemu prednjače kompleti u kojima školska torba dolazi s preostalim potrebnim školskim priborom. Za djecu  takve školske torbe  predstavljaju posebno zadovoljstvo jer uz „dosadnu“ ergonomsku školsku torbu mogu dobiti cijeli set predmeta sa svojim omiljenim motivima, dok roditelji ne moraju previše razmišljati o tome hoće li im ergonomska školska torba biti premala. Naime, pernice za pisaći i crtaći pribor te torba za papuče koje se nalaze u kompletu sa školskom torbom, u pravilu dolaze s predviđenim mjestima i pretincima za njihovo umetanje.

 

Ako „torba glavu čuva“, ergonomska školska torba čuva leđa vašim mališanima

Ergonomska školska torba

Svaka, pa i ergonomska školska torba, trebala bi na leđima počivati između prve i najisturenije kosti kralježnice prilikom spuštanja vrata, i vrha kukova. Ako je njezina duljina veća od torza, čak ni ergonomska školska torba neće ergonomski pravilno pristajati. Drugim riječima, duljina torza određuje treba li vašem djetetu mala, srednja ili velika ergonomska školska torba.

Jasno je da školski ruksak za djecu kupljen u prvom razredu osnovne škole neće više pravilno odgovarati svojoj svrsi nakon nekoliko godina, a velika je vjerojatnost da školska torba i komplet pribora s motivima dječjeg crtića također neće biti prihvatljiva opcija. Djeca rastu i odrastaju, no školska torba je nešto što će ih u životu pratiti još dugi niz godina.

U doba kada nije više tako jednostavno i po zdravlje sigurno obilaziti trgovine u društvu djece, internetska kupovina se predstavlja kao odlično rješenje, čak i kada je riječ o kupnji nove školske torbe. Među bogatom ponudom internetske trgovine Biroteka.hr možete pronaći i liniju kvalitetnog školskog pribora i opreme, uključujući brojne kolekcije kompleta školskih torbi i razne vrste ergonomskih školski torbi za sve osnovnoškolske i srednjoškolske uzraste. Pretragom kataloga pronađite fotografije i sve potrebne informacije o dimenzijama i karakteristikama, te u nekoliko koraka naručite željeni proizvod na vašu adresu.

Možda vam se svidi