Esencijalne aminokiseline – nezamjenjivi nutrijenti za zdrave mišiće

Esencijalne aminokiseline su aminokiselinski spojevi, koje naše tijelo ne može sintetizirati samo. Budući da su nam potrebne za nesmetano funkcioniranje metabolizma, moramo ih pridobiti putem hrane. Osim što doprinose općoj metaboličkoj ravnoteži, zdravlje naše kože, kose, noktiju te mišićno-koštanog sustava velikim dijelom ovisi upravo o prisutnosti esencijalnih aminokiselina u tijelu. Također imaju antiflamatorno djelovanje, što je izuzetno važno za osobe koje intenzivno treniraju. Vrlo su djelotvoran prijenosnik energije i pomažu izbalansirati razine hormona – primjer je neesencijalna aminokiselina tirozin, koja regulira rad tri hormona istovremeno. U sportskoj prehrani ipak je najvažnija njihova uloga u održavanju mišićnog tkiva zdravim, jer doprinose ne samo njegovom rastu i razvoju nego i zaštiti.

Omega 3 aminokiseline – pročišćene za najbolji učinak masnih kiselina

Omega 3 aminokiseline smatraju se jednim od najboljih dodataka prehrani za čovjekovo tijelo. Budući da je kupovna hrana većinom siromašna ovim masnim kiselinama, koje imaju blagotvorni učinak na zdravlje, sve su popularniji izbor za suplementaciju. Nabrojimo samo neke od pozitivnih učinaka Omega 3 na naš organizam. Kao i većina aminokiselina, izuzetno su djelotvorne za topljenje masnih naslaga, što je omogućeno njihovim djelovanjem na ubrzanje metabolizma. Pored toga jedna od njihovih najuspješnijih zadaća je reguliranje razina kolesterola, pri čemu snižavaju razinu triglicerida i povisuje HDL kolesterol. Naposljetku poboljšavaju prijenos kisika u mišićno tkivo, što je osnovni preduvjet njegovog razvoja.

aminokiseline teretana

Aminokiseline i teretana – najbolji spoj za održiv mišićni rast

Više puta smo napominjali kako sama konzumacija dodataka prehrani odnosno suplemenata sama po sebi ne može imati znatan rezultat kod razvoja mišićne mase. Ipak, također možemo reći i kako sama tjelovježba neće polučiti očekivane efekte bez pravilne sportske prehrane. Čak niti zadovoljavajući unos proteina dugoročno ne jamči kontinuirani porast mišićne mase kao niti njeno održavanje. U tu svrhu neophodno je uzimati aminokiseline – prije teretane će vas opskrbiti energijom, a poslije će pomoći u regeneraciji tkiva. Njihov antikatabolički učinak također onemogućava razgradnju već postojećeg mišićnog tkiva. U ovu svrhu se vrlo korisnim pokazuju bcaa esencijalne aminokiseline, koje su vrlo popularan odabir za suplementaciju.

Aminokiseline u ampulama – najbolje rješenje poslije vježbe u teretani

Ponekad je teško pronaći praktičan oblik dodataka prehrani, što se odnosi i na aminokiseline. Teretana često nije idealno mjesto za pripremu zamjenskih obroka te su nam potrebna rješenja koja ne zahtijevaju dužu pripremu obroka. Premda aminokiseline za teretanu u prahu slove kao najiskoristiviji oblik, za konzumaciju neposredno prije treninga svakako bi nam odgovarale u drugačijoj izvedbi. U ovi svrhu preporučamo aminokiseline u ampulama – nećete ih morati miješati s tekućinom, a budući da su u tekućem obliku, podjednako su iskoristive kao i standardna inačica u prahu. Svaka ampula sadrži optimalno dozirane bcaa, koje će vas opskrbiti prijeko potrebnom energijom prije treninga, a ujedno vas relaksirati poslije njega.

Odsada potražite esencijalne aminokiseline i u veganskoj izvedbi

Ukoliko ste postali vegan, a intenzivno se bavite sportom, vjerojatno ste se u nekom trenutku pitali kako će to odraziti na unos bjelančevina u tijelu. To pitanje se vrlo često povezuje s veganskom prehranom, čak i ako nije povezano sa sportskom aktivnošću. Velik broj studija pokazuje kako proteini i aminokiseline dobiveni iz namirnica biljnog podrijetla imaju istu pa čak i bolju iskoristivost od primjerice onih iz crvenog mesa. Kod vegetarijanaca nema nikakvog straha, jer su mliječni proizvodi prvi i najbolji izvor esencijalnih aminokiselina te je većina dodataka prehrani bazirano upravo na njima. Vegani bi izvore aminokiselina trebali potražiti u mahunarkama poput graška i soje, konoplje te kvinoji, koja sadrži čak svih 9 esencijalnih aminokiselina. U današnje vrijeme tržište obiluje dodacima prehrani, koji se baziraju upravo na ovim izvorima, i pogodni su za vegane.

esencijalne aminokiseline

Možda vam se svidi