Nekada i sada: izgled i simbolika odjeće za zdravstvene djelatnike

Odjeća za zdravstvene djelatnike oduvijek je bila simbol njihove profesije

 

Iako se odjeća za zdravstvene djelatnike smatra jednom od najprepoznatljivijih uniformi uopće, odjeća medicinske sestre je tijekom svog postojanja doživjela mnoge promjene. Suprotno klišeju koji je tipičan za vrijeme maškara, odjeća medicinske sestre u današnje se vrijeme više ne može svoditi na bijelu kratku suknju, košulju i prepoznatljivu kapu.

 

Dok su se velike promjene do kojih je došlo krajem 20. stoljeća bez sumnje pozitivno odrazile na funkcionalnost i higijenu odjeće za zdravstvene djelatnike, mnogi smatraju kako suvremena odjeća medicinske sestre više ne posjeduje nekadašnju jedinstvenost koja je nedvosmisleno ukazivala o kojem je zanimanju riječ.

 

 

Kako se odjeća medicinske sestre mijenjala do današnjih dana

 

odjeća medicinske sestreOkruženje u kojem rade medicinske sestre najblažom se riječju može nazvati „osjetljivo“, čemu se u samim počecima uspostave ove profesije nastojalo doskočiti odabirom primjerene odjeće. Prva prepoznatljiva odjeća medicinske sestre koja je jasno upućivala na njezino zvanje, ona iz doba Krimskog rata sredinom 19. stoljeća, bila je sastavljena od duge haljine, pregače te ukrasne kape, šešira ili trake za glavu.

Do prvih većih promjena dolazi tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata, kada se više pozornosti počinje pridavati funkcionalnosti odjeće za zdravstvene djelatnike, pa se velike haljine i glomazne pregače zamjenjuju bijelim suknjama i ogrtačima u kojima je bilo lakše kretati se i koje je bilo mnogo jednostavnije skinuti, zamijeniti i oprati.

Takav je izgled i sadržaj sestrinske uniforme – uz povremene manje preinake poput duljine suknje, izgleda kape ili oblika kragne – ostao gotovo nepromijenjen do 1990-ih godina, kada se odjeća za zdravstvene djelatnike počinje izrađivati od materijala i u formi koja dozvoljava još lakše steriliziranje i čišćenje. Prepoznatljive sestrinske kape se iz higijenskih razloga gotovo potpuno izbacuju iz upotrebe, bijelu i svjetloplavu boju zamjenjuje čitava paleta drugih boja, dok se tradicionalne suknje i ogrtači sve više zamjenjuju kompletima koji nalikuju kirurškim odijelima.

 

Važnost prepoznatljive suvremene odjeće za zdravstvene djelatnike

 

Danas više nikakva službena pravila ne propisuju kako bi trebala izgledati odjeća medicinske sestre, što mnogi ocjenjuju nepovoljnim za razvoj i status same struke.

Kao tvrtka specijalizirana za radnu odjeću koja zadovoljava sve higijenske i sigurnosne standarde, Lindström u svojoj bogatoj ponudi pruža usluge dizajna, izrade i održavanja odjeće za zdravstvene djelatnike u skladu sa svim potrebama i željama naručitelja. Uz najbolju kvalitetu materijala i funkcionalnu uniformu izrađenu po mjeri, odjeća medicinske sestre s Lindströmom može imati individualni i prepoznatljivi izgled koji jasno upućuje na posebnost i identitet ove profesije u području zdravstvene zaštite.

Možda vam se svidi