Zaštitna odjeća je presudna kod djelovnog procesa medicinskog osoblja

Zaštitna odjeća zaposlenike učinkovito štiti od različitih prijetnji, oštećenja ili rizika na radnom mjestu i je propisana zakonom, zaposlenici ju morajo nositi u toku radnog vrijemena. Da je zaista efikasna, mora biti provjerena u nadležnim laboratorijima. Uglavnom se zaštitna radna odjeća upotrebljava u industriji, raznim zanatima i djelatnostima i na medicinskom području. Zaštitna odjeća za medicinsko osoblje je od iznimne važnosti kod zaštite njihovog zdravlja i zdravlja pacienata, a istodobno se s tim održava i bresprijekorna čistoća radnog okolja u bolnicama i drugim zdravstvenim okolinama. Zaštitna odjeća u zdravstvu mora biti pored lijepog izgleda, jer medicinsko osoblje radi u neposrednom kontaktu s ljudima, iznimno izdržljiva i robustna. Higijena je u zdravstvu na prvome mjestu i zaštitna odjeća mora izdržati redno održavanje i dezinfikaciju.

zaštitna odjeća za medicinsko osoblje

Zaštitna odjeća za medicinsko osoblje štiti od opasnih mikroorganizama

Zaštitna  odjeća u zdravstvu ima primarnu zadaću zaštititi medicinsko osoblje od kontaminacije s biološkim tvarima, mikroorganizmima, bakterijama. Istodobno zaštitna odjeća štiti i bolesnike, jer čista i dezinficirana odjeća medicinskog osoblja pruža pacientu sigurnost za njegovo zdravlje, inače bi se mogli bolesniki inficirati, kad bi medicinsko osoblje sa nekog drugog bolničkog odjeljenja doneslo i za život opasne bakterije. Zato mora biti unutar bolnice ili klinike dovoljno zaštitne odjeće, da ima medicinsko osoblje uvijek pri ruci svježu i dezinficiranu zaštitnu odjeću. Hlače, kazaki, majice, pregače za operacijske sale, zaštitne haljine moraju biti iz posebno robustnog materijala, koji mora izdržati termičko čišćenje na visokim temperaturama i dezinfekcijsku čišćenje. Istodobno mora lijepo izgledati, jer medicinsko osoblje radi s bolesnim ljudima i mora pokazivati profesionalan odnos do rada i do njih. U zadnjem vrijemenu zaštitna odjeća za medicinsko osoblje nije više samo u bjeli boji, nego i u lijepim pastelnim tonovima a i u drugim bojama po izboru. A neka bolnička odjeljenja imaju već po pravilu zaštitnu odjeću posebnih boja, tako da se ih može već po tome prepoznati, kojemu odjeljenju pripadaju.

Zaštitna odjeća za medicinske sestre – udobna i trajna

Zaštitna odjeća za medicinske sestre mora ispunjavati iste kriterije kao sva druga zaštitna odjeća u zdravstvu: na prvom mjestu je higijena, a pored toga mora biti i udobna i lijepog izgleda. S lijepo izrađenom i modernom zaštitnom odjeću medicinske sestre pokazuju profesinalan nastup i to ukazuje na urednost cjelovitog tima, što doprinosi k stvaranju povjerenja pacienata u medicinski tretman. U zadnjem vremenu u ambulantama i klinikama upravo zato obraćaju sve veću pažnju izgledu zaštitne odjeće u zdravstvu. Zaštitna odjeća za medicinske sestre, kao što su majice, hlače, košulje, haljine i kazaki za medicinske sestre, mora biti udobna i puštati dovoljno mjesta za slobodno kretanje, a biti mora i prozračna, jer medicinske sestre obavljaju i fizički naporan rad. Gornji dio ima džepove i može biti bijele ili koje druge boje, koja umirujuće utjeca na bolesnike. Zaštitna odjeća medicinske sestre štiti od infekcija i ostalih rizika, posebno ako rade na odjeljenjima, gdje su pacienti s teškim infekcijama. Na tih odjeljenjih u klinici mora biti sterilna zaštitna odjeća prvi prioritet. Materijal zaštitne odjeće za medicinske sestre mora biti izdržljiv, najbolji je pamuk, jer medicinske sestre nose zaštitnu radnu odjeću najčešće na golu kožu, a za to su najpovoljniji naravni materijali.

zaštitna odjeća u zdravstvu

Zaštitna odjeća i njezino održavanje po zahtjevnim standardima  

U Lindströmu imamo dugoletno iskustvo na području zaštitne odjeće i smo jedan većih evropskih ponudnika zaštitne radne odjeće, pa tako i kvalitetne zaštitne odjeće za medicinsko osoblje. Naša kolekcija CarePro zaobuhvaća širok spektar zaštitne odjeće u zdravstvu, koja odgovara svim standardima, izrađena je od izdržljivog materijala, lijepih, modernih krojeva, da se medicinsko osoblje u njoj ugodno osjeća i u njoj lijepo izgleda pa tako izvrsno prezentira cijeli tim i ustanovu, u kojoj radi. Pored iznajma zaštitne odjeće za medicinsko osoblje nudimo cjelovito uslugo od procjene potreba po zaštitni odjeći u pojedinoj djelatnosti do dizajniranja i dovoza stalno čiste odjeće, što donosi kupcima velike uštjede. Nudimo i održavanje i pranje zaštitne odjeće na najvišoj higijenskoj razini, što je u zdravstvu osnovni uvjet. Pri tom slijedimo evropski standard  EN-SFS-14065. Temperatura pranja i doziranje kemikalija su pod stalnom kontrolom, tako da je zaštitna odjeća za medicinsko osoblje poslije pranja dezinficirana. A to je za zaštitnu odjeću u zdravstvu od vitalne važnosti za zdravlje zaposlenika i bolesnika, jer tako sprećavamo širenje infekcija. Na taj način donosimo dobrobiti, a to nas još dodatno potiče na održavanje kvalitete i na kontinuirani napredak u našem radu.

 

Možda vam se svidi