Proteini su osnova svake pravilno osmišljene sportske prehrane

Proteini su osnovna pretpostavka svakog održivog mišićnog rasta. Njihovo uzimanje je neophodno kako bismo došli do vidljivih rezultata na mišićnoj masi, premda svakako treba biti popraćeno adekvatnim treningom. Njihovo djelovanje, doduše, nije ograničeno samo na mišićni rast – imaju izuzetnu važnost i u konvencionalnoj prehrani, budući da ih nije moguće zamijeniti drugim hranjivim tvarima. Pozitivno djeluju na očuvanje moždanih stanica te hormonalnu ravnotežu, a njihov kronični nedostatak ne ogleda se samo u mišićnom tonusu nego i u općenitoj metaboličkoj ravnoteži. Također su značajni i za regeneraciju organizma, a zbog svega ovog njihova je konzumacija još važnija kod sportske prehrane, kojom se moramo nutritivno osigurati za velike psihofizičke napore.

Koji su najbolji proteini za izgradnju mišića i kojeg su porijekla?

Različiti su izvori proteina kojima možemo pospješiti mišićni rast. Oni se prije svega dijele na animalne i biljne – od animalnih to su jaja, meso i mliječni proizvodi, dok su biljni pretežito grahorice i žitarice, premda i neko lisnato povrće može biti solidan izvor bjelančevina. Koji god odaberemo, kako bi bio djelotvoran i bez nuspojava koje proizlaze iz samog njegovog uzimanja, njegov izvor mora biti prirodan. Iako je često uvaženo mišljenje da je crveno meso najveći mogući izvor proteina, najkvalitetniji proteini za sportske svrhe se zapravo baziraju na mliječnim prerađevinama. Jedan takav primjer je svakako i whey, koji je dobiven filtriranjem proteina sirutke.

proteini

Zašto je whey jedan od najkvalitetnijih proteina za sportske svrhe

Kvaliteta izvora svakako jamči i kvalitetu konačno obrađenog suplementa. Protein sirutke već je sam po sebi odličan izvor bjelančevina. S obzirom da je zdrav i prirodan, ne postoje nikakvi rizici od same njegove konzumacije. Osim tog pokazuje i vrlo visok stupanj iskoristivosti te brz učinak na metabolizam. Naravno, njegov prirodni oblik sadrži i određene otpadne tvari, koje je potrebno odstraniti kako ne bi negativno utjecale na učinak koji očekujemo na mišićnom tonusu. Procesom filtriranja sirutke dobivamo whey, koji je jedan od najkoncentriranijih proteinskih pripravaka. U njegovom sastavu je u pravilu više od 85% čistih bjelančevina, što je siguran jamac održivog razvoja mišića uz pomoć dodataka prehrani.

Whey se pokazuje i kao jedan od najboljih proteina za masu u razvoju

Ako želite relativno brzo izgraditi mišićnu masu, bazični izvori proteina neće biti dostatni. Whey, naprotiv, neće imati problema s davanjem brzo vidljivih rezultata. Ovdje je ključna njihova zasićenost razgranatim lancem bcaa aminokiselina, čime se pospješuje njihova funkcija u stvaranju novog mišićnog tkiva i istovremeno održavanju postojećeg. Budući da ubrzavaju metabolizam i pojačavaju lučenje hormona rasta, whey zapravo potiče mršavljenje odnosno gubitak viška masnih stanica. Manje masnoća odnosno manji indeks tjelesne masnoće znači i više mišića u ukupnoj tjelesnoj težini, a samim time i veću mišićnu masu. Iz ovog razloga je moguća primjena whey kao vrlo djelotvornog proteina za masu, s kojim ćete je ne samo stvoriti, nego i zadržati.

proteini za masu

Isprobajte našu ponudu najkvalitetnijih proteina iz prirodnih izvora

Bilo da ste rekreativac ili profesionalac, naša ponuda sadrži proizvode koji će odgovarati vašem sportskom profilu i vašim potrebama. Imamo posebno osmišljene pripravke proteina za masu, kojima ćete doći do željenog učinka na masi u kratkom vremenskom periodu. Kod nas možete dobiti visokokvalitetan whey, koji će vas ujedno ugodno iznenaditi cijenom. Ukoliko imate intoleranciju na laktozu, potražite neke od naših proteinskih pripravaka s osnovnim izvorima proteina. Napominjemo kako su svi naši pripravci gluten i sugar free, čime je minimalizirana i mogućnost nuspojava ali i unosa sastojaka koji nisu poželjni u sportskoj prehrani. Ukoliko niste sigurni, koji od naših proteina bi vam najbolje odgovarao, svakako se obratite našem stručnom timu, koji će vas rado savjetovati.

Možda vam se svidi