Rabljena računala: povoljno rješenje ili put u još veće probleme?

Nekoliko koraka za sigurniju kupnju rabljenog računala

Nepredvidljivosti svakodnevice nam često mogu stvarati neprilike, što najviše dolazi do izražaja prilikom nekog tehničkog kvara, primjerice automobila, perilice, ili – kompjutera. Budući da u takvim trenucima nismo uvijek u mogućnosti dotrajalo zamijeniti novim, odlučujemo se za kupnju rabljenih računala. Prodaja, odnosno kupnja korištenih laptopa ili rabljenih PC računala često nam se čini kao brzi izlaz iz nevolje i spas za napaćeni novčanik.

 

No, je li sigurno kupovati rabljena računala? Jednom riječju – nije. Iako mnogi imaju pozitivna iskustva s kupnjom rabljenih PC računala i laptopa, priča oko rabljenih računala nije tako jednostavna. Za početak, rabljena računala prodaju se po primamljivim cijenama, što često na kraju može ispasti kao najskuplja opcija – ona u kojoj „novo“ rabljeno računalo jednostavno ne radi (kako treba, ili uopće). Bezbroj je rizika povezanih s različitim vrstama kompjutera, pri čemu je kupnja polovnog laptopa ipak puno zamršenija u usporedbi s kupnjom rabljenog PC računala. Naime, za razliku od prijenosnih rabljenih računala, rabljena PC računala su neusporedivo zahvalniji uređaji kada je riječ o zamjeni dotrajalih dijelova ili pokvarenih komponenata.

U svakom slučaju, prilikom kupnje treba imati na umu da postoji više razloga zašto se uopće rabljena računala prodaju na tržištu: ponekad je doista riječ o korisniku koji samo želi novi i bolji uređaj pa se rješava starog. To je zapravo najbolji, ali ujedno i najrjeđi slučaj u svijetu kupnje i prodaje rabljenih računala. Upuštate li se u avanturu pronalaska idealnog rabljenog računala, lakše ćete se suočiti sa svim mogućim ishodima ako u cijelu priču uđete s pretpostavkom da će kupljeno rabljeno računalo vjerojatno biti sporo, zaraženo virusom ili fizički oštećeno, a da to nećete osvijestiti na vrijeme. Kao što je prodaja rabljenih računala za mnoge dobitak, financijska injekcija ili pak biznis, kupnja rabljenih PC računala i laptopa je u najmanju ruku kockanje – kako financijsko, tako i sigurnosno.

Ako ipak zalazite u nepoznate vode rabljenih računala, mogli biste pripaziti na neke stvari.

rabljena računala

Kako najbezbolnije ući i izaći iz vrtloga prodaje rabljenih računala

 

Kao kod kupnje polovnog automobila, za kupnju rabljenog računala treba biti dobro pripremljen i znati barem neke osnovne „cake“ u provjeri radi li se o ispravnom uređaju.

Prije svega, dok pregledavate vanjštinu rabljenog PC računala ili laptopa u potrazi za mogućim oštećenjima – i pritom osluškujete zvukove upaljenog kompjutera – vlasnika možete pitati koliko je uređaj star i je li imao još prethodnih vlasnika, te koji su njegovi razlozi prodaje tog rabljenog računala. Ako vam se ponuđeno rabljeno računalo čini zastarjelo ili kao da se o njemu nisu mnogo brinuli, shvatite to kao prvi veliki znak da biste trebali odustati od kupnje. Naravno, neka manja oštećenja vam ne moraju predstavljati problem, ali veća napuknuća, tragovi prolijevanja kave po tipkovnici laptopa ili neobični zvukovi iz nutrine rabljenog računala jasno vam govore da nije riječ o najboljoj prilici.

 

Nadalje, obratite pažnju na operativni sustav te aplikacije i programe koji dolaze s rabljenim računalom. Ako se ne radi o najnovijoj verziji operativnog sustava, vrlo je vjerojatno da ćete ili ubrzo morati kupiti licencu za nadogradnju, ili je riječ o prodaji rabljenog računala čiji hardver uopće nije ni kompatibilan s novijim verzijama OS-a. S druge strane, ukoliko rabljeno PC računalo ili laptop dolazi s bitnim programima koje namjeravate koristiti, te pogotovo ako ima antivirusni program s ažuriranom bazom, to možete smatrati dobrim znakom. Naravno, ne zaboravite zatražiti lozinke i tzv. ključeve proizvoda potrebne za (ponovnu) aktivaciju ili nadogradnju ključnog softvera poput operativnog sustava ili softverskog paketa kao što je Microsoft Office. Ako se pak rabljeno računalo prodaje s piratskim softverom – možda nije najpametnija ideja nastaviti s kupnjom.

 

Na što treba posebno paziti prilikom kupnje rabljenih PC računala i laptopa

Prilikom „testne vožnje“ rabljenog računala, posebno pazite na to da ga koristite barem dvadeset minuta. To je minimalan period u kojem će se rabljeno računalo zagrijati na radnu temperaturu i tijekom kojeg možete provjeriti ima li nekih neželjenih neispravnosti ili prešućenih nuspojava, poput zamrzavanja, pada sustava, neotvaranja programa i drugih pokazatelja da ne radi sve kako bi trebalo. Za to vrijeme možete nastaviti razgovor s vlasnikom koji prodaje rabljeno računalo i sami provjeravati ispravnost komponenti rabljenog računala kao što su tip i model procesora, ventilatori za hlađenje, količina RAM-a, te stanje, kapacitet, starost i marka proizvođača diska za pohranu.

Ako je riječ o korištenom laptopu, obavezno obratite pažnju na stanje baterije, dok kod rabljenog PC računala inzistirajte na provjeri stanja kondenzatora na matičnoj ploči unutar kućišta.

Konačno, umjesto kupnje od pojedinačnih vlasnika putem raznih oglasnika, opskurnih foruma i društvenih mreža, razmislite o daleko sigurnijoj opciji koju predstavljaju trgovine i tvrtke koje se bave prodajom rabljenih računala. Osim što imaju velik izbor rabljenih računala – koja pritom ne nude u nekom sumnjivom stanju, nego ih na tržište stavljaju tek nakon pomnih testiranja, mogućih popravaka i ažuriranja gotovo do statusa „novog“ – takve trgovine, kao što je OutletClick.com, u pravilu rabljena računala prodaju uz garanciju.

Možda vam se svidi