U higijeni zaščitne odjeće u zdravtsvu nema kompromisa

U svakom radnom okruženju poslodavac odlućuje o tome, kakvi su radni pogoji i kako će zaposlenici raditi, a ne i sasvim o tome, kako i koliko će se radnici radnom i zaštitnom odjećom zaštititi od opasnih radnih uvjeta. Kod radne odjeće mogu poslodavci još odlućivati sami, a kod zaštitne odjeće nemaju zadnje reći. Tu država zdravlje i blagostanje radnika štiti zakonom i propisom. Za sve panoge, gdje postoji mogućnost ozljeda, infekcija ili drugih opasnosti, koje se pojavljuju tijekom rada, je za zaposlenike obavezna upotrijeba zaštitne odjeće. Zakonski je propisana i upotrijeba zaštitne odjeće u zdravstvu. Tako trebaju zaposlenici u bolnicama i drugim zdravstvenim institucijama nositi zaštitnu odjeću za medicinsko osoblje.

zaštitna odjeća u zdravstvu

Zaštitna odjeća u zdravstvu čuva zdravlje i život

Prvi i najvažniji zadatak zaštitne odjeće za medicinsko osoblje je zaštita od infekcija i od infekcijskih bolesti, od mikroorganizama i bakterija. To je presudno, jer infekcije ugrožavaju život medicinskog osoblja i pacijenata. Zaštitna odjeća je tu vanjski štit i na posebnim odjeljenjima i na infekcijskoj klinici mora biti zaštitna odjeća za medicinsko osoblje izrađena od materijala, koji je toliko izdržljiv, da može proći kroz proces pranja na visokim temperaturama i dezinfekcije. Medicinsko osoblje mora imati uvijek zalihu dezinficirane zaštitne odjeće, da s kontaminiranom odjećom ne prenosi infekcija s jednog odjeljenja na druge. Pored toga zaštitna odjeća u zdravstvu ćuva i od ozljeda, na primjer kod rada s injekcijskim iglama ili s oštrim kirurškim inštrumentima i drugom opremom.

Zaštitna odjeća za medicinsko osoblje po standardima

Za zaštitnu odjeću su propisani standardi, što je glavna razlika između radne i zaštitne odjeće. Radna odjeća ima funkciju promocije tvrtke i motivacije osobnog i timskog rada, a zaštitna odjeća ima funkciju zaštite zdravlja. Da je zaista učinkovita, mora biti provjerena i testirana. Ako ispunjava norme, dobiva certifikat. Zakonom su zaposlenici u bolnicama, kod operacija, na hitnoj pomoći i u drugim odjeljenjima nužni nositi zaštitnu odjeću za medicinsko osoblje, koja odgovara standardima. U zdravstvu je važno, da je zaštitna odjeća čistih linija, higijenski čista i sigurna. Kazaki, hlače, suknje, majice, lječnički kaputi moraju biti izrađeni od izdržljivog, robustnog materijala, koji dobro štiti pred štetnimi supstancami i ozljedami i se može prati na visokim temperaturama i dezinficirati. Zaštitna odjeća za medicinsko osoblje mora pored ispunjavanja standardov izgledati estetska, lijepog dizajna i boja. Medicinsko osoblje je uvijek u kontaktu s bolesniki i mora izgledati profesionalno i pouzdano.

Medicinske sestre trebaju udobnu i prozračnu zaštitnu odjeću

Medicinske sestre imaju vrlo dinamičan rad. Uvijek su u pokretu i se kod rada intenzivno kretaju, stoga mora biti zaštitna odjeća za medicinske sestre vrlo udobna, da im kod rada ne smeta, i prozračna, da se ne preznoje. Medicinske sestre trebaju praktičnu odjeću, s puno džepovima na kazaku, hlačama, da mogu imati nužnu opremu uvijek blizu. Zahtjeve za materijal su jednake kao za drugu zaštitnu medicinsku odjeću, biti mora izdržljiv, robustan, da se može prati na visokim temperaturama i dezinficirati, a pri tom ostati estetski i zadržati formu. Medicinske sestre, koje rade na infekcijskom odjeljenju, moraju nositi sterilnu zaštitnu odjeću. Zaštitna odjeća za medicinske sestre mora lijepo i uredno izgledati, modernog reza, jer medicinske sestre rade s pacijentima, s drugim osobljem i su u kontaktu s posjetiteljima bolesnika, kad su im potrebne informacije. S svojim izgledom pretstavljaju cjelokupan radni tim.

Najam zaštitne odjeće je optimalno rješenje

S najmom zaštitne odjeće se dobiva u paketu sve što je potrebno u vezi z radnom i zaštitnom odjećom. Obratiti se je treba na pouzdanu tvrtku za iznajmljivanje radne odjeće, kao što je Lindström. U svojoj ponudi radne odjeće imaju lijepu dizajniranu, modernu i praktičnu kolekciju za zdravstveno osoblje CarePro. Medicinsko osoblje se može sasvim posvetiti bolesnicima, jer u Lindströmu preuzimaju svu brigu za čistu i sigurnu zaštitnu medicinsku odjeću, koja je u skladu sa svim standardima. Priprave procjenu potreba po odjeći, ju naruče, prilagode zaposlenicima i po dogovoru dostavljaju uvijek besprijekorno i higijenski čistu. To je za zaštitnu odjeću u zdravtstvu bitno, jer tu kod higijene nema kompromisa.

Pranje i uzdržavanje pod strogom kontrolom

Pranje zaštitne odjeće u zdravstvu zahtjeva poseban postupak, da se uklanja mogućnost prijenosa infekcija. Za učinkovitu dezinfekciju je temperatura pranja uvijek pod nadzorom, a istotako količina kemikalija i ph vrijednost. Kad je treba na zaštitnoj odjeći za medicinsko osoblje u procesu uzdržavanja vršiti ispravke, se u tijeku procesa slijedi evropski standard EN-SFS-14065, da se održava potrebna razina higijene i sprečava infekcije. Nakon pranja u Lindströmu provjeravaju učinkovitost još bakterijskim testovima, da je zaštitna odjeća, koju dostavljaju u bolnice medicinskom osoblju, sigurna za korisnike i za pacijente. To je odgovoran i precizan zadatak, kojeg obavljaju jednako profesionalno kao i druge usluge.

Možda vam se svidi