Whey proteini – najbolji saveznici u očuvanju mišićnih funkcija

Whey proteini se u pravilu smatraju najkvalitetnijom vrstom proteina za sportsku prehranu. Razloga za to ima pretek: iz zdravog su prirodnog izvora, koji je prisutan i prepoznat u tradicionalnoj prehrani – riječ je o sirutci. Premda ih možemo naći i pod nazivom proteini sirutke, whey je ipak nešto više od toga, budući da je sirutka tek njegova sirovina. Dobivamo ga u postupku njene mikrofiltracije, čime ju pročišćavamo od nepoželjnih otpadnih tvari i dobivamo maksimalni udio bjelančevina u ukupnom sastavu. Osim što su izuzetno koncentrirani, zasićeni su razgranatim lancem bcaa aminokiselina. Posljedično tome, izuzetno su djelotvorni kod rasta mišića, zaštite mišićno-koštanih tkiva, mršavljenje i prijenosa energije, posebno kod izgradnje mišićne mase, u čemu su upravo whey proteini najbolji.

Postoje li ikakve nuspojave kod whey proteina i kako ih izbjeći?

Kad govorimo o samom uzimanju whey proteina, nuspojave ne postoje i to upravo zahvaljujući njegovom prirodnom porijeklu. Ne samo da je njihovo uzimanje bez štetnih posljedica, nego i zdravo i korisno, jer su vrlo učinkoviti za održavanje razine imuniteta. Odlično nas pripremaju za naporne treninge, a imaju pozitivan učinak i na funkcioniranje vitalnih organa. Whey protein nema nuspojave za želučano-crijevnu floru jer je lako probavljiv, premda može predstavljati problem osobama s dokazanom intolerancijom na laktozu, koja je u whey-u prisutna u malim količinama. Naposljetku, vrijede iste upute o doziranju kao i svaki drugi protein – 1,5 do 2 grama po kilogramu tjelesne težine – budući da je pretjerana konzumacija kontraproduktivna za mišićno tkivo i može prouzročiti akutne, a kod dužeg uzimanja i kronične zdravstvene tegobe s jetrom, štitnjačom i bubrezima.

whey proteini

Postoje li posebni whey proteini za žene i jesu li učinkoviti?

Whey proteini povoljno utječu na dobre razine hormona. U smislu metaboličke ravnoteže ujednačavaju razine masti i šećera u krvotoku. Žene će svakako privući njihova laka probavljivost, a pri izgradnji mišića su podjednako djelotvorni i kod oba spola. U pravilu ne postoje podjele u konzumaciji whey-a, ali bi ga žene s određenom intolerancijom na hranu vjerojatno trebale izbjeći zbog mogućih nuspojava. Whey protein će, osim u iznimnim slučajevima, ženama donijeti niz pozitivnih pomaka, od smanjenja umora, manje učestalih upale, više energije te naravno bolji mišićni tonus, ako je uzimanje popraćeno redovitim treninzima.

Jesu li uopće potrebno uzimati druge dodatke prehrani uz whey?

Whey je zaista izuzetno uspješan na više različitih područja učinkovitosti, koja su nam važna kod sportske prehrane. Više energije, brzi rast mišića, zaštita mišićnog tkiva, hormonska ravnoteža, manje tjelesne masti – sve ovo su ciljevi za koje u pravilu trebamo više suplemenata odjednom. S obzirom na ovakvu multifunkcionalnost, whey proteini će za potrebe rekreativnih treninga biti i više nego dovoljni. Ipak, ukoliko stremimo profesionalnim ciljevima, whey sam po sebi nije dovoljan, jer neke od nabrojanih funkcija nisu tako naglašene kao kod samostalnih aminokiselina ili nekih drugih suplemenata. Osim toga, za voluminozne mišiće neizostavno je uzimanje kreatina i ugljikohidrata, a to djelovanje nije moguće zamijeniti uzimanjem proteina.

whey protein nuspojave

Gdje kupiti najbolji whey protein na akciji? Odgovor je TheNutrition!

Kako bismo pridobili što više entuzijasta kada je riječ o sportskoj prehrani te potaknuli ostale, da to tek postanu, osmislili smo liniju proizvoda koja će zadovoljiti i najviša očekivanja. Naši whey proteini su svakako za to sposobni – gluten-free sastav, minimalni udio ugljikohidrata i najveća moguća kvaliteta sirovine samo su neke od njihovih prednosti. Spomenimo i da se mikrofiltracija proteina sirutke odvija na vrlo niskim temperaturama, zbog čega su sva povoljna svojstva ovog izvora zadržana u krajnjem proizvodu. Možete birati i između različitih stupnjeva pročišćenosti, od koncentrata do hidrolizata. Posebno preporučamo naš The Amino Whey po cijeni već od 117 kuna, koji je dodatno obogaćen bcaa aminokiselinama za još bolji učinak. Akcija proteina!

Možda vam se svidi